Cedar Village, an organization that provides services and support through all phases of aging, will unveil a new mural on its Mason, Ohio, campus on August 4, 2016, at 1:30 p.m. The event opens with a ribbon cutting ceremony to celebrate the grand reopening of the campus’s newly renovated main entrance followed by the mural unveiling. ArtWorks, a not–for–profit organization that transforms people and places through investments in creativity, provided artists to paint the mural.  ArtWorks is the largest employer of visual artists in the region, injecting more than $1.4MM in wages back into the local economy in the past four years alone. 

“The redesigned entrance and new artwork at Cedar Village reinforce the warm welcome we want every resident, patient and visitor to experience,” said Cedar Village CEO Dan Fagin. “Our residents took part in developing the mural theme. Seeing their thoughts and feelings expressed through art helps to reinforce that Cedar Village is their home.” 

To create the new mural, Jessica Sebastian, art therapist at Cedar Village, met with a group of residents to discuss possibilities of what the mural could represent.  ArtWorks’ Youth Apprentices, ages 14–21, joined in on the conversations and together they were able to come up with the final idea, which has already been installed (but kept covered up until August 4) in the Cedar Village lobby.

One of the residents on the committee was Debi Rosen, who said the decision on what to create wasn’t hard at all.  “Jessica guided the discussion, and she had a beautiful way of guiding us and explaining it, so we were all able to get to a consensus.”  Rosen went on to say that “it was a very positive experience for everyone involved.  All levels of ability could express their creativity.  [The mural] is a reflection of everyone here.”

Funding for the new entrance was provided by the Jewish Foundation of Cincinnati. As part of the entrance renovations, the community’s reception center was moved into a glass atrium. The new configuration will better enable staff to greet and assist visitors. It replaced a reception desk that was located inside the front lobby with impeded views of the area.

(0) comments

Welcome to the discussion.

Keep it Clean. Please avoid obscene, vulgar, lewd, racist or sexually-oriented language.
PLEASE TURN OFF YOUR CAPS LOCK.
Don't Threaten. Threats of harming another person will not be tolerated.
Be Truthful. Don't knowingly lie about anyone or anything.
Be Nice. No racism, sexism or any sort of -ism that is degrading to another person.
Be Proactive. Use the 'Report' link on each comment to let us know of abusive posts.
Share with Us. We'd love to hear eyewitness accounts, the history behind an article.